Plataforma petroliera

Plataforma P-51 (Brasil)
Construcció d'una plataforma petroliera al Mar del Nord.
Plataforma de perforació en aigües profundes del Golf de Mèxic

Es denomina plataforma petroliera el conjunt de les instal·lacions ubicades en els mars o oceans per a extreure petroli o gas natural del subsol marí. Entre les tasques que es desenvolupen en aquestes plataformes destaquen les operacions de foradar el subsol fins a arribar a la zona on es troba el petroli o gas que poden ser centenars de metres sota del fossat marí.

Aquestes instal·lacions són molt complexes i robustes per poder suportar els enormes embats que reben de l'onatge marí i suportar la maquinària tan potent que contenen per poder extreure el petroli o gas natural del subsol marí. Actualment la més profunda es la Petronius, al Golf de Mèxic.

En tota plataforma petroliera es combinen gasos, líquids i vapors inflamables, per això cal protegir els treballadors que hi ha a les plataformes del risc d'explosions que existeixen. Tant en l'extracció de gas com de petroli, surt barrejada amb grans quantitats de sulfur d'hidrogen (H 2 S), que és el gas que més comunament es troba al sistema de drenatge. A altes concentracions d'H₂S, pot causar mal als ulls, al sistema nerviós i al sistema respiratori. A una concentració de 50 ppm o més, el sistema respiratori es paralitza i pot produir la mort. Aquest gas és conegut també amb el nom d'àcid sulfhídric. En la majoria de les plataformes petrolieres hi ha alarmes que s'activen en detectar-se concentracions de 10 a 20 ppm, les quals ja són capaces de causar simptomatologia i danys físics.

En els dipòsits que hi ha a les plataformes per emmagatzemar el petroli i el gas recollit tenen els seus espais buits plens de gasos inerts com nitrogen, i gasos explosius com (H₂S) i benzè que els converteix en altament perillosos.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy